Novosti

29.03.2018

XC60 proglašen je za svjetski automobil godine 2018.

Novi Volvo XC60 SUV srednje veličine proglašen je za svjetski automobil godine 2018. na Sajmu automobila u Njujorku, dodajući još jedno u nizu priznanja za Volvo Cars.

 

XC60 je, ranije ove godine, dobio prestižnu nagradu u Sjevernoj Americi - "North American Utility of the Year", dok je XC40, mali SUV, postao evropski automobil godine na Sajmu automobila u Ženevi ranije ovog mjeseca. Ovo je prva titula za "Svjetski automobil godine" koju je osvojio Volvo Cars, premijum proizvođač automobila.

 

"Drago mi je što su se ulaganja u našu kompaniju isplatila", rekao je Håkan Samuelsson, predsjednik i izvršni direktor Volvo Cars-a. "Konkurencija je bila zaista teška, ali ova nagrada za XC60 pokazuje da Volvo ima pravu kombinaciju dizajna, povezanosti i sigurnosti koju prepoznaju kupci širom svijeta."

 

U novom XC60, najboljem u ukupnom poretku na Euro NCAP testovima u 2017. godini, Volvoov sistem autonomnog kočenja u slučaju opasnosti poboljšan je dodavanjem funkcije korigovanja upravljača u slučaju kada samo automatsko kočenje ne može izbjeći potencijalni sudar. Pored toga, Oncoming Lane Mitigation sistem uz asistenciju pri upravljanju pomaže pri izbjegavanju čeonih sudara. Sistem za detekciju mrtvog ugla (BLIS) kome je dodata asistencija upravljanja smanjuje rizik od incidenata prilikom promjene saobraćajne trake.

 

XC60 je dostupan uz paletu dizel i benzinskih motora, kao i nagrađivanog T8 Twin Engine benzinskog plug-in hibrida koji je kruna Volvo Cars-ove ponude pogonskih agregata. Ovaj motor isporučuje 407 KS uz ubrzanje od 0-100 km za samo 5,3 sekundi.

 

Uz ova dva priznanja stiglo je i priznanje "World Car Person of the Year" tj. priznanje svjetskog ranga za ličnost godine u auto industriji za gospodina Samuelssona, koju dodjeljuje Panel međunarodnih medija i koje mu je dodijeljeno u Ženevi početkom ovog mjeseca. Gospodin Samuelsson je dobio ovu inauguralnu nagradu u znak priznanja za svoj rad i uspješnom vođenju Volvo Cars-a posljednjih godina.

 

-------------------------------

 

Volvo Car Group u 2017

Za 2017. finansijsku godinu, Volvo Car Group zabilježila je operativni profit od 14,061 MSEK (11,014 MSEK u 2016). Prihodi u pomenutom periodu iznosili su 210,912 MSEK (180,902 MSEK). Globalna prodaja za kompletnu 2017. godinu iznosila je rekordnih 571,577 automobila, što je povećanje od 7.0 procenata u odnosu na 2016. Rezultati nagovještavaju sveobuhvatnu transformaciju finansija i funkcionisanja Volvo Cars posljednjih godina, pozicionirajući kompaniju za sljedeću fazu rasta.

 

O Volvo Car Group

Volvo je operativan od 1927. godine. Danas je Volvo Cars jedan od najpoznatijih i najpoštovanijih automobilskih brendova na svijetu sa prodajom od 571.577 automobila u 2017-oj plasiranih u oko 100 zemalja. Volvo Cars je u vlasništvu Zhejiang Geely Holding (Geely Holding) iz Kine od 2010. godine. Činio je dio Švedske Volvo grupe do 1999. godine, kada je kompaniju kupio Ford Motor Company iz SAD. Godine 2010. Volvo Cars preuzima Geely Holding.

 

U 2017, Volvo Cars je zapošljavao u prosjeku približno 38.000 (30.400) zaposlenih sa punim radnim vremenom. Upravna zgrada Volvo Cars, razvoj, marketing i administracija su uglavnom locirane u Getebrugu u Švedskoj. Volvo Cars upravna zgrada za Kinu nalazi se u Šangaju. Glavne fabrike automobila locirane su u Geteburgu (Švedska), Gentu (Belgija), Šengduu i Dakingu (Kina), dok se motori proizvode u Skvodeu (Švedska) i Žangđikaou (Kina), a komponente karoserije u Olofstromu (Švedska).