Novosti

20.11.2018

Volvo Cars i Baidu udruženim snagama rade na razvoju i proizvodnji autonomnih vozila

Volvo Cars je potpisao ugovor sa firmom Baidu, vodećim kineskim internet pretraživačem, o zajedničkom razvoju električnih i potpuno autonomnih vozila sa ciljem masovne produkcije u Kini, najvećem svjetskom tržištu.

Volvo Cars je prvi inostrani automobilski proizvođač koji blisko sarađuje sa Baidu-om na zajedničkom razvoju prilagođenih autonomnih vozila. Partnerstvo će omogućiti dvijema kompanijama da razvijaju i prodaju ovakva vozila potencijalnim kineskim kupcima, naglašavajući na taj način aspiracije švedske kompanije da postane glavni izbor kompanijama koje se bave mobilnošću.

 

Volvo Cars i Baidu će udružiti resurse kako bi dostigli slijedeći nivo i pripremili se za masovnu proizvodnju potpuno električnih i autonomnih vozila, u skladu sa ugovorom. Saradnja sa Baidu-om je prva Volvo Cars saradnja tog tipa u Kini i Baidu je namjerno odabran imajući u vidu njihove dugoročne posvećenosti bezbjednosti.

 

Shodno ugovoru, Baidu će uložiti svoju Apollo autonomnu platformu za vožnju. Volvo će omogućiti pristup svojim istraživačkim i naprednim tehnologijama u automobilskoj industriji.

 

Tržišna predviđanja pokazuju da će Kina ubrzo postati vodeće svjetsko tržište za autonomna vozila u dolazećim dekadama. Ranija istraživanja agencije IHS Markit predicted* pokazuju da će oko 14,5 miliona autonomnih vozila biti prodato u Kini do 2040. godine, od ukupne brojke koja će biti 33 miliona.

 

„Zajedno sa Baidu-om napravili smo veliki korak unaprijed u komercijalizaciji naših autonomnih vozila izgrađenih na vodećoj Volvo bezbjednosnoj tehnologiji“, izjavio je Hakan Semjuelson, Predsjednik i CEO Volvo Cars. „Primjetan je značajan razvoj tehnologije autonomne vožnje u Kini, a Baidu je tu vodeći igrač, dok samo tržište nudi velike mogućnosti za nas kao dobavljača flota autonomnih vozila“.

 

 

„Još od svog osnivanja gotovo prije jednog vijeka, Volvo je imao bezbjednost kao svoj osnovni cilj, gurajući razvoj bezbjednosne tehnologije kroz svoje značajne inovacije. Veoma nam je drago da je Volvo Cars uspostavio strateško partnerstvo sa Baidu-om u razvoju potpuno autonomnih vozila na Apollo platformi. Radujemo se zajedničkom radu sa Volvom kako bismo svijetu pružili najbezbjedniji automobil na zadovoljstvo cijelog čovječanstva“, izjavio je Dr. Ya-Qin Zhang, Predsjednik Baidu-a.

 

Volvo će u nadolazećim godinama nastojati voditi tok velikih promjena u industriji. Ova ambicija se ogleda u novom setu dugoročnih planova koje je Volvo Cars objavio ranije ove godine, sa fokusom na zauzimanje liderske pozicije u elektrifikaciji, autonomnoj vožnji i novim modelima vlasništva i pristupa automobilima.

 

Ugovor sa Baiduom služi kao ključni dokaz ambicija koje imamo u autonomnoj vožnji. Volvo Cars želi da postane globalni i diverzifikovani pružalac usluga mobilnosti i vidi autonomnu vožnju kao ključni dio razvoja te strategije. Do sredine slijedeće decenije očekuje se da će trećina ukupne prodaje biti autonomna vozila.

 

*Autonomous Vehicle Sales Forecast 2018, IHS Markit (link)

 

-------------------------------

 

Volvo Cars Grupa u 2017

Za 2017. finansijsku godinu, Volvo Car Group zabilježila je operativni profit od 14,061 MSEK (11,014 MSEK u 2016). Prihodi u pomenutom periodu iznosili su 210,912 MSEK (180,902 MSEK). Globalna prodaja za kompletnu 2017. godinu iznosila je rekordnih 571,577 automobila, što je povećanje od 7.0 procenata u odnosu na 2016. Rezultati nagovještavaju sveobuhvatnu transformaciju finansija i funkcionisanja Volvo Cars posljednjih godina, pozicionirajući kompaniju za slijedeću fazu rasta.

 

O Volvo Cars Grupi

Volvo je operativan od 1927. godine. Danas je Volvo Cars jedan od najpoznatijih i najpoštovanijih automobilskih brendova na svijetu sa prodajom od 571.577 automobila u 2017-oj plasiranih u oko 100 zemalja. Volvo Cars je u vlasništvu Zhejiang Geely Holding (Geely Holding) iz Kine od 2010. godine. Činio je dio Švedske Volvo grupe do 1999. godine, kada je kompaniju kupio Ford Motor Company iz SAD. Godine 2010. Volvo Cars preuzima Geely Holding.

 

U 2017, Volvo Cars je zapošljavao u prosjeku približno 38.000 (30.400) zaposlenih sa punim radnim vremenom. Upravna zgrada Volvo Cars, razvoj, marketing i administracija su uglavnom locirane u Getebrugu u Švedskoj. Volvo Cars upravna zgrada za Kinu nalazi se u Šangaju. Glavne fabrike automobila locirane su u Geteburgu (Švedska), Gentu (Belgija), Šengduu i Dakingu (Kina), dok se motori proizvode u Skvodeu (Švedska) i Žangđikaou (Kina), a komponente karoserije u Olofstromu (Švedska).