Novosti

06.03.2018

Novi Volvo XC40 proglašen za Evropski automobil godine 2018.

Novi Volvo XC40, mali SUV, proglašen je za evropski Automobil godine 2018. dan pred Sajam automobila u Ženevi u Švajcarskoj. To je prvi put da ovu prestižnu nagradu dobije Volvo Cars, premijum proizvođač automobila.

 

"Osvajanje ove nagrade za naš novi XC40 stiglo je u savršenom trenutku", rekao je Håkan Samuelsson, predsjednik i izvršni direktor Volvo Cars-a. "Volvo sada ima tri globalno dostupna SUV-a u svojoj gami po prvi put. XC40 će dati snažan doprinos daljem napretku, uvodeći nas u novi, brzo rastući segment malih SUV-ova."

 

Nagrada za XC40 znači da je kompletna gama novih globalno dostupnih Volvo SUV-ova imenovana za  "Automobil godine" u Evropi ili Sjevernoj Americi. Veliki XC90 i XC60, srednje veličine, dobili su titulu sjevernoameričkog automobila godine u klasi „Truck/Utility“ u protekle dvije godine.

 

Nagrada za evropski automobil godine 2018. prati drugo nedavno priznanje za XC40, uključujući nagradu „Automobil godine“ od vodeće UK auto-publikacije „What Car?“.

 

XC40 postavlja novi standard u svom segmentu u smislu dizajna, povezanosti i sigurnosne tehnologije. Rane narudžbine od preko 20.000 automobila širom Evrope i SAD ukazuju da je to privlačna kombinacija za kupce. XC40 uskoro će se proširiti na Kinu - najveće svjetsko tržište automobila - gde Volvo očekuje sličan, snažan interes kupaca.

 

XC40 je prvi model na novoj kompaktnoj modularnoj arhitekturi vozila kompanije Volvo Cars (CMA), koji će biti primjenjivana na sve nove automobile u seriji 40, uključujući i potpuno elektrifikovana vozila. Razvijena zajedno sa Geely-jem, CMA pruža kompaniji neophodnu ekonomičnost bitnu za ovaj segment.

 

XC40 je takođe prvi Volvo koji dolazi sa funkcijom dijeljenja automobila, što je omogućeno pomoću Volvoove tehnologije digitalnog ključa i platforme usluge povezivanja nazvane "Volvo On Call". Vlasnici XC40 jednostavno mogu podijeliti svoj automobil sa porodicom i prijateljima bez potrebe da predaju fizički ključ.

 

Karakteristike bezbjednosti i podrške vozačima na XC40 uključuju sisteme Volvo Cars-a Pilot Assist, City Safety, zaštitu od izlijetanja sa puta, kontrolu bočnog saobraćaja sa podrškom za kočnicu i 360° kameru koja pomaže vozačima da manevrišu svojim automobilom na uskim parking mjestima.

 

XC40 takođe nudi inovativni dizajn enterijera i ideje za skladištenje sa funkcionalnim prostorom za skladištenje u vratima i ispod sjedišta, posebnim prostorom za telefone, uključujući induktivno punjenje, kutiju na izvlačenje za manje kese, kao i pokretnu kantu za otpatke u tunelskoj konzoli.

 

Kompanija je 2017. godine najavila svoju posvećenost elektrifikaciji svih Volvo Cars modela lansiranih od 2019. godine. U skladu sa ovom, liderskom pozicijom u elektrifikaciji, kasnije će biti dodata hibridizovana i čista električna pogonska grupa za XC40.

 

"Imamo jasnu strategiju za rast i mi smo posvećeni vođstvu u automobilskoj bezbjednosti, uslugama povezivanja i elektrifikacije", rekao je Håkan Samuelsson. "XC40 odražava tu posvećenost i gledajući na odgovor naših kupaca i od strane žirija COTY danas, na dobrom smo putu."