Novosti

09.03.2021

Volvo Cars lansira novi, potpuno električni Volvo C40 Recharge na tržište

Budućnost kompanije Volvo Cars je električna, a novi Volvo C40 Recharge najnoviji je dokaz njenog zalaganja za budućnost bez emisija.

 

C40 Recharge odlikuju sve prednosti SUV vozila, ali s nižom i elegantnijom konstrukcijom. Zasnovan je na platformi vozila CMA – kao prvi model Volvo u historiji na potpuno električni pogon.

 

Nakon predstavljanja modela XC40 Recharge, a sada i C40 Recharge, Volvo Cars će tokom narednih godina nastaviti sa predstavljanjem nekoliko dodatnih električnih modela.

 

Već u periodu do 2025. godine, cilj je ostvariti 50 posto globalne prodaje koju će zastupati potpuno električni automobili, dok će drugu polovinu zastupati hibiridi. Prema planu do 2030. godine svaki prodani automobil bi trebao biti potpuno električan.

 

"C40 Recharge predstavlja budućnost Volva ukazujući u kojem smjeru idemo", rekao je Henrik Green, glavni tehnolog. „Riječ je o potpuno električnom vozilu koje je u ponudi isključivo putem interneta, sa prilagođenim paketom usluga i brzom isporukom. Kupovina novog Volva nikada nije bila privlačnija."

 

Zadnji dio C40 Rechargea odlikuje zadivljujući dizajn, koji se slaže s niskom linijom krova, a novi dizajn prednjeg dijela predstavlja novo lice električnih vozila Volvo i uključuje prednja svjetla s vrhunskom pixel tehnologijom.

 

Interijer vozila C40 Recharge pruža kupcima visok položaj za sjedenje, koji odgovara većini vozača Volva, a model je na raspolaganju sa velikim izborom boja i mogućnosti jedinstvenih dekorativnih elemenata.To je ujedno i prvi model Volvo bez elemenata kože.

 

Poput modela XC40 Recharge, i C40 Recharge nudi jedan od najboljih informativno-zabavnih sistema na tržištu, zasnovan na operativnom sistemu Android, koji je nastao kao plod saradnje sa Googleom. Korisnicima su na raspolaganju Googleove aplikacije i integrisane usluge, kao što su usluge Google Maps, Google Assistant i Google Play Store*.

 

Neograničeni podaci omogućavaju vrhunsku povezivost, a C40 Recharge će ažuriranja softvera preuzimati bežično. Dakle, stalno će se unaprijeđivati fabrički postavljene funkcije i sistemi.

 

Pogon je sastavljen od para elektromotora, jedan na prednjoj i jedan na zadnjoj osovini, koji se napajaju baterijom od 78 kWh koju odlikuje brzo punjenje do 80 posto za oko 40 minuta*. C40 Recharge pruža predviđeni domet od oko 420 km*, za koji se očekuje da će se s vremenom usavršavati putem bežičnih ažuriranja softvera.

 

Kao što je najavljeno ranije danas, potpuno električni C40 Recharge bit će na raspolaganju samo putem interneta. U skladu sa svojim zalaganjem za smanjenje složenosti ponude modela, kao i ciljem usmjerenosti ka privlačnim (unaprijed izabrannim) verzijama, Volvo Cars znatno pojednostavljuje svoju ponudu vozila C40 Recharge.

 

Kupcima se prilikom kupovine novog C40 Recharge isporučuje prilagođen paket usluga koji, između ostalog, uključuje servisiranje, garanciju, pomoć na cesti, kao i opcije osiguranja i punjenja vozila kod kuće*.

 

Proizvodnja modela C40 Recharge počinje ove jeseni, i to u fabrici kompanije Volvo Cars u Ghentu u Belgiji, uz proizvodnju modela XC40 Recharge.

 

Grupa Volvo Car u 2020. godini

U poslovnoj 2020. godini Grupa Volvo Car zabilježila je dobit iz poslovanja u visini od 8,5 BSEK (14,3 BSEK u 2019. godini). Prihod u tome razdoblju iznosio je 262,8 BSEK (274,1 BSEK). U cjelokupnoj 2020. godini globalna je prodaja dostigla 661.713 automobila (705.452), što je pad od 6,2 posto u odnosu na 2019. godinu.

 

O Grupi Volvo Car

Kompanija Volvo Cars osnovana je 1927. godine. Danas je to jedna od najpoznatijih i najuglednijih svjetskih marki automobila s prodajom od 661.713 automobila u 2020. godini u približno 100 zemalja. Volvo Cars je u vlasništvu Zhejiang Geely Holdinga od 2010. godine.

 

Od decembra 2020. godine u kompaniji Volvo Cars stalno je zaposleno približno 40.000 (41.500) djelatnika. Sjedište kompaije Volvo Cars, razvoj proizvoda, marketing i administracija uglavnom se nalaze u Göteborgu u Švedskoj. Sjedište kompanije Volvo Cars za APAC nalazi se u Šangaju. Glavni su proizvodni kapaciteti kompanije smješteni u Göteborgu (Švedska), Ghentu (Belgija), Južnoj Karolini (SAD), Chengduu i Daqingu (Kina), a motori se proizvode u Skövdeu (Švedska) i Zhangjiakouu (Kina) te dijelovi karoserije u Olofströmu (Švedska).

 

U skladu sa svojim novim poslanstvom, Volvo Cars svojim korisnicima želi pružiti slobodu kretanja na lični, održiv i siguran način. To poslanstvo se ogleda u brojnim poslovnim ambicijama: na primjer, zalagat će se za ostvarenje cilja da do sredine ove decenije polovinu njegove svjetske prodaje zastupaju potpuno električna vozila te da se pet miliona prihoda generira iz neposrednog poslovanja s potrošačima. Volvo Cars također se zalaže za trajno smanjenje svog karbonskog otiska, s ambicijom da postane klimatski neutralna tvrtka do 2040. godine.

 

Obavještenje

Tehnologija 'Cookie-a' omogućava nam da vam pružimo najbolji doživljaj naše stranice. Molimo Vas da označite da se slažete s uporabom ove tehnologije. Pročitajte više.

Slažem se