Novosti

25.01.2021

Kompanija Volvo Cars utrostručit će proizvodni kapacitet u Ghentu nakon skoka prodaje električnih vozila tokom 2020. godine

Kompanija Volvo Cars utrostručit će kapacitet proizvodnje električnih vozila u svom pogonu u belgijskom gradu Ghent kao odgovor na brzorastuću potražnju za serijom elektrificiranih vozila Recharge.

Povećanje kapaciteta također je odgovor na cjelogodišnje prodajne rezultate koji upućuju na veliki porast potražnje za modelima Recharge. Udio vozila Recharge u cjelogodišnjoj prodaji za 2020. godinu udvostručio se u odnosu na 2019. godinu.

 

Do 2022. godine kapacitet proizvodnje elektrificiranih vozila u Ghentu povećati će se za više od trostruko i zastupati će približno 60 posto cjelokupnog proizvodnog kapaciteta pogona.

 

Ghent se trenutno priprema na pokretanje proizvodnje drugog, potpuno električnog modela Volvo na osnovu modularne arhitekture za vozila (CMA). Proizvodnja modela trebala bi početi krajem godine. Pogon već proizvodi model XC40 Recharge, prvi potpuno električni automobil kompanije, kao i verziju plug-in hibrida XC40.

 

»Naša budućnost jeste električna i korisnici su očigledno veoma zadovoljni našim vozilima Recharge«, rekao je Javier Varela, menadžer oblasti globalnih industrijskih aktivnosti i kvaliteta. »Pogon u Ghentu stvarno utire put našoj globalnoj proizvodnoj mreži u smjeru elektrifikacije serija modela i povećavanja proizvodnog kapaciteta za takve izvedbe.

 

Kompanija Volvo Cars obavezala se da će postati proizvođač premium električnih vozila i narednih godina namjerava da plasira nekoliko potpuno električnih modela na tržište. Do 2025. godine ima cilj da postigne prodaju u kojoj će 50 posto vozila zastupati potpuno električna vozila, a drugu polovinu hibridi.

 

Dakle, pogon u Ghentu je prva fabrika u globalnoj proizvodnoj mreži Volvo Cars koja je počela sa proizvodnjom potpuno električnih automobila, a kompanija također planira povećanje proizvodnog kapaciteta za električna vozila i u drugim pogonima u svijetu.

 

Prošlog mjeseca je kompanija Volvo Cars također obavijestila da će sastavljati elektromotore u proizvodnji pogonskih sklopova u gradskom okrugu Skövde u Švedskoj, kao i da do sredine decenije namjerava uspostaviti isključivo internu proizvodnju elektromotora. Kompanija u narednim godinama za ostvarenje tog cilja namjerava uložiti približno 70 miliona eura, a ujedno mnogo ulaže i u vlastiti interni dizajn i razvoj električnih motora za sljedeću generaciju Volvo Cars.

 

 

Grupa Volvo Cars tokom 2019. godine

U poslovnoj 2019. godini kompanija Volvo Cars zabilježila je dobit iz poslovanja u visini od 14,3 BSEK (14,2 BSEK tokom 2018. godine). Prihodi u ovom razdoblju dostigli su 274,1 BSEK (252,7 BSEK). U cjelokupnoj 2019. godini svjetska je prodaja dostigla rekordnih 705.452 (642.253) automobila, što je 9,8 posto više u odnosu na 2018. godinu. Ovi rezultati ukazuju na sveobuhvatno preoblikovanje finansija i poslovanja kompanije Volvo Cars tokom posljednjih godina, pozicionirajući tkompaniju za sljedeću fazu rasta.

 

O Grupi Volvo Cars

Kompanija Volvo Cars osnovana je 1927. godine. Danas je to jedna od najpoznatijih i najuglednijih premium automobilskih robnih marki u svijetu, s prodajom od 705.452 automobila tokom 2019. godine u približno 100 zemalja. Volvo Cars je u vlasništvu kompanije Zhejiang Geely Holding od 2010. godine.

 

Tokom 2019. godine je kompanija Volvo Cars prosječno zapošljavala 41.500 (41.500) stalno zaposlenih radnika. Sjedište kompanije Volvo Cars, razvoj proizvoda, marketing i administracija uglavnom se nalaze u Göteborgu u Švedskoj. Sjedište Volvo Cars za APAC nalazi u Shangaiu. Glavni su proizvodni kapaciteti kompanije smješteni u Göteborgu (Švedska), Ghentu (Belgija), Južnoj Karolini (SAD), Chengduu i Daqingu (Kina), a motori se proizvode u Skövdeu (Švedska) i Zhangjiakou (Kina) te dijelovi karoserije u Olofströmu (Švedska).

 

U skladu sa svojim novim poslanstvom, Volvo Cars svojim korisnicima želi osigurati slobodu kretanja na lični, održiv i siguran način. To poslanstvo se ogleda u brojnim poslovnim ambicijama: na primjer, zalagat će se za ostvarenje cilja da do sredine ove decenije polovinu njegove svjetske prodaje predstavljaju potpuno električna vozila te da se pet miliona prihoda generira iz neposrednog poslovanja sa potrošačima. Volvo Cars također se zalaže za trajno smanjenje karbonskog otiska s ciljem da postane klimatski neutralna kompanija do 2040. godine.

Obavještenje

Tehnologija 'Cookie-a' omogućava nam da vam pružimo najbolji doživljaj naše stranice. Molimo Vas da označite da se slažete s uporabom ove tehnologije. Pročitajte više.

Slažem se