Novosti

25.10.2019

Kompanija Volvo Cars u okviru novog ambicioznog klimatskog plana znatno smanjuje emisije karbona

Kompanija Volvo Cars danas počinje sa provođenjem jednog od najambicioznijih planova u automobilskoj industriji, kojim do 2025. godine namjerava da smanji svoj karbonski otisak za 40 odsto u cjelini, u odnosu na 2018. godinu. To je prvi, odlučujući korak kompanije Volvo Cars na putu da do 2040. godine postane klimatski neutralna.

 

Plan obuhvata konkretne mjere u skladu sa Pariškim klimatskim sporazumom iz 2015. godine koji se zalaže za ograničenje globalnog zagrijavanja na 1,5 stepena Celzijusa iznad predindustrijskog nivoa. 

 

Ambicije koje kompanija Volvo Cars želi da ostvari do 2040. godine sežu dalje od smanjenja emisija gasova potpunom elektrifikacijom, što je još jedna oblast u kojoj kompanija prednjači. Volvo Cars će da se posveti oblasti emisija karbona u okviru svoje proizvodne mreže, svojih širih aktivnosti i lanca isporuke, kao i u okviru recikliranja i ponovne upotrebe materijala.

 

Jedan od kratkoročnih koraka kompanije Volvo Cars na putu ka zadatom cilju jeste implementacija serije ambicioznih, momentalnih mjera u zalaganju za sveobuhvatno 40-procentno smanjenje karbonskog otiska po vozilu do 2025. godine, u odnosu na 2018. godinu. Kompanija se takođe zalaže za to da do tada postigne klimatsku neutralnost svoje svjetske proizvodne mreže.

 

 

“Svoju kompaniju mijenjamo primjenjujući konkretne mjere, a ne simboličkim obećanjima”, izjavio je Håkan Samuelsson, izvršni direktor. “Volvo Cars usmjerava svoje sile u oblasti nad kojima ima kontrolu, dakle na svoje postupanje i emisije gasova naših vozila. Svoje snabdjevače i energetski sektor pozivamo da nam se pridruže u zalaganjima za klimatski neutralnu budućnost.”

 

Da bi do 2025. godine ostvarila smanjenje svog karbonskog otiska za 40 odsto, kompanija je zacrtala brojne visoke ciljeve za različite oblasti rada. Zastupljenost potpuno električnih vozila u visini od 50 odsto globalne prodaje jeste prioritetni cilj koji je postavljen do 2025. godine i predstavljat će 50-procentno smanjenje emisija karbona po vozilu u odnosu na 2018. godinu.

 

Drugi kratkoročni ciljevi su 25-procentno smanjenje emisija CO2 u globalnom lancu isporuke do 2025. godine, 25-procentni udio reciklirane plastike u novim vozilima Volvo do 2025. godine i 25-procentno smanjenje emisija karbona u sveobuhvatnom postupanju kompanije, uključujući i proizvodnju i logistiku.

 

 

Kompanija Volvo Cars je prvi konvencionalni proizvođač vozila koji se obavezao na sveobuhvatnu elektrifikaciju svog voznog parka i napuštanje proizvodnje vozila koja pokreće samo motor s unutrašnjim sagorijevanjem. Od ove godine nadalje će svako novo vozilo Volvo biti elektrifikovano i danas na tržištu nastupa i prvo potpuno električno vozilo XC40 Recharge. Kompanija Volvo Cars takođe otkriva i njegov prosječni sveobuhvatni karbonski otisak, a te podatke će otkrivati i za svaki novi model.

 

XC40 Recharge je prvo vozilo iz nove serije Recharge. Naziv Recharge će obuhvatati sve modele Volvo sa potpuno električnim ili plug-in hibridnim pogonom. Kompanija Volvo Cars serijom Recharge želi dodatno da poveća prodaju svojih elektrifikovanih vozila, kao i da na različite načine podstakne vozače plug-in hibrida da u što je moguće većoj mjeri koriste način Pure.

 

-------------------------------

 

Grupa Volvo Car u 2018. godini

U poslovnoj 2018. godini grupa Volvo Car je zabilježila dobit iz poslovanja u visini od 14.185 milijardi švedskih kruna (u 2017. godini 14.061 milijardu švedskih kruna). Prihodi u tom periodu iznosili su 252.653 milijarde švedskih kruna (208.646 milijardi švedskih kruna). Globalna prodaja u čitavoj 2018. godini iznosila je rekordnih 642.253 (571.577) automobila, što je 12,4 procenata više nego u 2017. godini. Rezultati naglašavaju sveobuhvatnu finansijsku i poslovnu transformaciju Volvo Cars posljednjih godina, što kompaniju pozicionira za narednu fazu rasta.

 

O Grupi Volvo Car

Volvo je osnovan 1927. godine. Danas je Volvo Cars jedan od najpoznatijih i najpoštovanijih automobilskih brendova na svijetu sa prodajom od 642.253 automobila u 2018. godini u približno 100 država. Volvo Cars je od 2010. godine u vlasništvu kineske grupe Zhejiang Geely Holding (Geely Holding). Do 1999. godine, kada je kompaniju kupio Ford Motor Company iz SAD, bio je dio švedske grupe Volvo. Godine 2010. Volvo Cars preuzela je grupa Geely Holding.

 

U 2018. godini Volvo Cars je u prosjeku zapošljavao približno 43.000 (39.500) zaposlenih sa punim radnim vremenom. Sjedište kompanije Volvo Cars, razvoj proizvoda, marketing i administracija uglavnom se nalaze u Geteburgu u Švedskoj. Sjedište Volvo Cars za Kinu nalazi se u Šangaju. Glavne fabrike za proizvodnju automobila nalaze se u Geteburgu (Švedska), Gentu (Belgija), Južnoj Karolini (SAD), Čengduu i Dakingu (Kina), dok se motori proizvode u Skovdeu (Švedska) i Žangđikaou (Kina), a dijelovi karoserije u Olofstromu (Švedska).

 

U skladu sa svojim novim ciljem, kompanija Volvo Cars svojim korisnicima želi da omogući slobodu kretanja na lični, održivi i bezbjedan način. Taj cilj se ogleda u mnogim poslovnim ambicijama: zalaže se za to da bi do sredine sljedeće decenije polovinu globalne prodaje zastupala potpuno električna vozila, kao i za to da bi polovinu svih automobila nudila korisnicima preko svoje usluge zakupa. Do tada takođe očekuje da će trećinu prodatih vozila zastupati autonomna vozila.

Obavještenje

Tehnologija 'Cookie-a' omogućava nam da vam pružimo najbolji doživljaj naše stranice. Molimo Vas da označite da se slažete s uporabom ove tehnologije. Pročitajte više.

Slažem se