Novosti

26.06.2019

Volvo Cars se priključuje revolucionarnom panevropskom pilot projektu razmjene bezbjednosnih podataka

Volvo Cars udružuje snage sa ostalim proizvođačima vozila, pružaocima usluga i državama u revolucionarnom panevropskom pilot projektu razmjene podataka iz bezbjednosti saobraćaja koji obuhvataju automobile i infrastrukture da bi se povećala bezbjednost puteva za sve.

 

Pilot projekat, koji se sprovodi pod okriljem javno-privatnog partnerstva pod nazivom European Data Task Force, okuplja vodeće evropske proizvođače vozila, pružaoce usluga kao i niz država članica EU.

Partneri će putem platformi u oblaku – Cloud tehnologije razmjenjivati anonimne bezbjednosne podatke ili usluge koje se zasnivaju na podacima iz projekta. Doprinos Volvo Cars pilot projektu uključivaće obezbjeđivanje podataka u realnom vremenu iz svoje povezane bezbjednosne tehnologije, prve u industriji, pod nazivom Hazard Light Alert i Slippery Road Alert.

Na primjer, proizvođači vozila koji učestvuju u projektu mogu koristiti podatke kao upozorenje vozačima o potencijalnim predstojećim opasnostima na putu, dok pružaoci usluga mogu prosljeđivati ove podatke putem svojih saobraćajnih servisa uživo i saobraćajnim servisima kojima upravljaju nacionalne uprave za puteve.

Pilot projekat koji je iznad granica i brendova na recipročnoj osnovi ima opšti cilj da unapredi bezbjednost na putu za sve. European Data Task Force je osnovana 2017. godine sa istim ciljem: da vožnju učini bezbjednijom za sve korisnike puteva, stavljanjem prioriteta na društvene ciljeve, a ne na finansijske.

Kompanija Volvo Cars već nekoliko godina poziva na otvorenu i recipročnu razmjenu anonimnih bezbjednosnih podataka. Godine 2017. njen predsjednik i generalni direktor Håkan Samuelsson je na jednoj konferenciji u Evropskoj Komisiji u Briselu izjavio da je razmjena podataka između država i proizvođača vozila prava stvar.

 

„Smatramo da bi ova razmjena anonimnih podataka trebalo da bude besplatna radi opšteg dobra i koristi za društvo. Na taj način spašavamo živote te štedimo vrijeme i novac poreskih obveznika“, tada je izjavio g. Samuelsson. „Pozivam ostale proizvođače vozila i države da nam se u što većoj mjeri pridruže u realizaciji ovog tipa razmjene podataka.“

Sopstveni sistem upozoravanja Volvo Cars omogućava Volvo automobilima da međusobno komuniciraju i upozore vozače na okolne klizave puteve i opasnosti putem mreže koja je zasnovana na Cloud tehnologiji. Obje funkcije su predstavljene 2016. godine i dostupne su u svim novim Volvo modelima širom Evrope.

Razmjena podataka o saobraćaju u realnom vremenu može značajno da unaprijedi opštu bezbjednost u saobraćaju i da postane još uticajnija ako joj se priključi veći broj vozila. Od prošle godine, Volvo Cars i Volvo Trucks razmjenjuju podatke koji se koriste za upozoravanje vozača o predstojećim opasnostima na švedskim i norveškim putevima.

„Što više vozila bude razmjenjivalo podatke u realnom vremenu, to će bezbjedniji biti naši putevi“, izjavio je Malin Ekholm, rukovodilac bezbjednosnog centra Volvo Cars. „Zbog toga je European Data Task Force tako bitna inicijativa. Nadamo se da će nam se priključiti još partnera koji dijele našu posvećenost bezbjednosti.“

Obavještenje

Tehnologija 'Cookie-a' omogućava nam da vam pružimo najbolji doživljaj naše stranice. Molimo Vas da označite da se slažete s uporabom ove tehnologije. Pročitajte više.

Slažem se