Skip to main content

Volvo Cars i POC razvijaju prve testove sudara automobila i biciklističkih kaciga u svijetu

17.06.2019

Volvo Cars, lider u oblasti bezbjednosti u automobilizmu, udružuje se sa vodećim švedskim sportskim i bezbjednosnim brendom POC u seriji testova sudara biciklističkih kaciga i automobila, po prvi put u svijetu, u okviru novog revolucionarnog istraživačkog projekta u cilju dodatne zaštite biciklista.

 

Partnerstvo je najnoviji primjer vodećega položaja kompanije Volvo Cars u razvoju bezbjednosti i njihove ambicije unapređenja bezbjednosti na putu za sve, i to u okviru saradnje i pristupa zasnovanog na razmjeni znanja.

 

Nezgode između bicikala i automobila često uzrokuju teže povrede ili smrtne slučajeve, zato Volvo Cars ima jasnu strategiju da bi se u potpunosti izbjegle te vrste nezgoda uz pomoć aktivne bezbjednosne tehnologije.

 

Sistem detekcije biciklista uz potpuno zaustavljanje vozila koristi radare i kamere vozila za detekciju biciklista, upozorava vozača na neizbježni sudar i aktivira kočnice ako je neophodno dodatno posredovanje. Riječ je o razvoju koji je zasnovan na automatskom kočenju u hitnim situacijama i sistemu detekcije pješaka Volvo Cars, u skladu sa vizijom bezbjednosti kompanije.

 

Istraživački projekat Volvo-POC sastoji se od niza posebno projektovanih testova sudara u poznatom istraživačkom centru za bezbjednost Volvo Cars u Getenburgu u Švedskoj i zapravo je dio šireg istraživačkog projekta sa ciljem razumijevanja vrsta dugoročnih povreda koje zadobijaju biciklisti.

 

Prilikom tih testiranja, biciklističke kacige POC nose lutke za testiranje sudara koje se nalaze na platformi za ispitivanje, sa koje se lansiraju na različite dijelove haube statičnog automobila Volvo, pod različitim uglovima i pri različitim brzinama u svrhu vršenja mjerenja.

 

Testovi su zasnovani na postojećim zakonskim propisima za testiranje koji se odnose za zaštitu glava pješaka. Na taj način Volvo Cars i POC mogu neposredno da upoređuju stanje u slučaju upotrebe kacige u odnosu na stanje kad kaciga izostane.

 

Trenutni postupci testiranja biciklističkih kaciga obuhvataju osnove, podrazumijevaju ispuštanje kaciga sa različitih visina, na ravnu ili kosu površinu, ne uzimajući u obzir nezgode bicikala i automobila. Volvo-POC projekat teži ka daljnjem rafiniranju i unapređenju takvog testiranja.

 

 

Saznanja iz istraživačkog projekta pomoći će POC-u da izradi bezbjednije kacige koje će pružati više bezbjednosti u slučaju nezgoda automobila i bicikala, a s druge strane testovi daju vrijedan uvid i saznanja za Volvo Cars u vezi sa vrstama tih nezgoda u svrhu budućeg razvoja.

 

„Ovaj projekat s kompanijom POC je izuzetan primjer našeg pionirskog duha u oblasti bezbjednosti“, navodi Malin Ekholm, voditeljica centra bezbjednosti Volvo Cars i jedna od vodećih inženjerki bezbjednosti kompanije. „Često razvijamo nove načine testiranja za situacije u saobraćaju koje predstavljaju izazove. Naš cilj nije samo da udovoljimo zakonskim obavezama i uspješno obavimo testiranja procjene. Umjesto toga, mi nadmašujemo procjene, koristimo realne situacije iz saobraćaja u svrhu razvoja tehnologije koja nadalje unapređuje bezbjednost.“

 

Sa više od 60 međunarodnih nagrada za bezbjednost, inovacije i dizajn, POC je stekao reputaciju kompanije koja dovodi u pitanje ustaljena znanja i traži nova istraživanja, naučna dostignuća i inovacije u svrhu primjene novog načina razmišljanja da bi se smanjio broj nezgoda.

 

„Slično kao i Volvo Cars, bezbjednost je u srcu naše misije i pokreće sve naše ideje i inovacije“ izjavio je Oscar Huss, vođa razvoja proizvoda u POC. „Uz blisku saradnju sa naučnicima laboratorije POC zalažemo se za liderstvo u uvođenju novih ideja u oblasti bezbjednosti. Standardi sertifikacije su osnova, ali oni ni u kom slučaju ne bi trebalo da ograničavaju našu spremnost da gledamo preko tih parametara i pronalazimo bolje i inovativnije načine ublažavanja posljedica nezgoda.“

 

Posljednjih godina je kompanija Volvo Cars fokusirana na zaštitu ljudi van vozila. Na primjer, Volvo Cars je lansirala detekciju pješaka uz potpuno automatsko zaustavljanje 2010. godine i detekciju biciklista sa potpunim automatskim zaustavljanjem 2013. godine. Obe tehnologije su standard u automobilima Volvo kao dio City Safety paketa i doprinijele su unapređenju opšte bezbjednosti saobraćaja.

 

Tokom prethodne saradnje, Volvo Cars i POC radili su na pilotskom projektu povezivanja biciklističkih kaciga i automobila u svrhu izbjegavanja nezgoda.

 

Napomena za urednike

 

  • Ovaj istraživački projekat je dio šireg projekta s ciljem razumijevanja vrsta dugoročnih povreda koje zadobijaju biciklisti i razvoja principa zaštite radi unapređenja bezbjednosti na putu. Strane koje su uključene u veći projekat su Volvo Cars, POC, KTH Royal Institute of Technology, MIPS i Autoliv. Projekat djelimično finansira Vinnova. Saznanja iz istraživačkog projekta bit će dostupna javnosti.
  • POC laboratorija je naučni forum kompanije POC koji okuplja stručnjake iz različitih disciplina i medicine s ciljem pružanja podrške i savjeta POC da bi se osiguralo da je ono što POC razvije najpouzdanija i najnaprednija zaštita na tržištu.

 

-------------------------------

 

Grupa Volvo Car u 2018. godini

U poslovnoj 2018. godini grupa Volvo Car je zabilježila dobit iz poslovanja u visini od 14.185 milijardi švedskih kruna (u 2017. godini 14.061 milijardu švedskih kruna). Prihodi u tom periodu iznosili su 252.653 milijarde švedskih kruna (208.646 milijardi švedskih kruna). Globalna prodaja u čitavoj 2018. godini iznosila je rekordnih 642.253 (571.577) automobila, što je 12,4 procenata više nego u 2017. godini. Rezultati naglašavaju sveobuhvatnu finansijsku i poslovnu transformaciju Volvo Cars posljednjih godina, što kompaniju postavlja u narednu fazu rasta.

 

O Grupi Volvo Car

Volvo je osnovan 1927. godine. Danas je Volvo Cars jedan od najpoznatijih i najpoštovanijih automobilskih brendova na svijetu sa prodajom od 642.253 automobila u 2018. godini u približno 100 država. Volvo Cars je od 2010. godine u vlasništvu kineske grupe Zhejiang Geely Holding (Geely Holding). Do 1999. godine, kada je kompaniju kupio Ford Motor Company iz SAD, bio je dio švedske grupe Volvo. Godine 2010. Volvo Cars preuzela je grupa Geely Holding.

 

U 2018. godini Volvo Cars je u prosjeku zapošljavao približno 43.000 (39.500) zaposlenih sa punim radnim vremenom. Sjedište kompanije Volvo Cars, razvoj proizvoda, marketing i administracija uglavnom se nalaze u Geteburgu u Švedskoj. Sjedište Volvo Cars za Kinu nalazi se u Šangaju. Glavne fabrike za proizvodnju automobila nalaze se u Geteburgu (Švedska), Gentu (Belgija), Južnoj Karolini (SAD), Čengduu i Dakingu (Kina), dok se motori proizvode u Skovdeu (Švedska) i Žangđikaou (Kina), a dijelovi karoserije u Olofstromu (Švedska).

 

 

O POC

Osnovana 2005. godine, kompanija POC je vodeći proizvođač kaciga, naočala, zaštite za tijelo, odjeće i dodatne opreme. Švedska kompanija sa snažnom misijom: “zaštititi živote i ublažiti posljedice nezgoda za sportaše i sve one koji to žele da budu.” POC je osvojio više od 60 međunarodnih nagrada za inovacije, bezbjednost i zaštitu, uključujući i prestižnu nagradu “Brend godine” u biciklističkoj industriji.

Više informacija: www.pocsport.com

Pročitajte

{{ item.title }}
{{ item.created_date }}