Novosti

03.06.2019

Volvo Car Group je sklopio dogovore o snabdijevanju baterijama sa proizvođačima CATL i LG Chem

Volvo Car Group je sklopio dugoročne dogovore sa liderima u proizvodnji baterija, kompanijama CATL i LG Chem koje će obezbijediti snabdijevanje litijum-jonskim baterijama u vrijednosti od više milijardi dolara za buduće generacije modela vozila Volvo i Polestar.

 

Dogovori obuhvataju svjetsko snabdijevanje baterijskim modulima za sve modele vozila na budućoj SPA2 i postojećoj modularnoj platformi vozila CMA i predstavljaju veliki korak u ostvarenju ambiciozne strategije elektrifikacije Volvo Cars.

 

Kao lider u toj djelatnosti, Volvo Cars se 2017. g. obavezao da će svi novi automobili Volvo, koji će biti plasirani na tržite 2019. godine, biti elektrifikovani. Tu strategiju je kasnije i dodatno potkrijepio izjavom da se zalaže za ostvarenje cilja koji predviđa zastupljenost potpuno električnih automobila u obimu od 50 odsto njihove svjetske prodaje do 2025. godine.

 

„Budućnost Volvo Cars je električna i mi se u potpunosti zalažemo za nadmašivanje motora sa unutrašnjim sagorijevanjem“, navodi Håkan Samuelsson, predsjednik i izvršni direktor Volvo Cars. „Današnji dogovori sa CATL i LG Chem pokazuju kako ćemo ostvariti svoje ambiciozne ciljeve elektrifikacije.“

 

CATL iz Kine i LG Chem iz Južne Koreje su uvaženi proizvođači baterija sa dugogodišnjom i uspješnom istorijom snabdijevanja litijum-jonskim baterijama za svjetsku automobilsku industriju. Zadovoljavaju stroge smjernice Volvo Cars po pitanju tehnološkog liderstva, odgovornih lanaca isporuke i konkurentnih troškovnih modela. Snabdijevanje baterijama u Kini koristiće opseg šireg Geely Group.

 

„Današnjim dogovorom smo efikasno obezbijedili snabdijevanje baterijama za sljedeću deceniju“, rekla je Martina Buchhauser, viša potpredsjednica nabavke u kompaniji Volvo Cars. „Preko dva snabdjevača, koji su na raspolaganju u svakom regionu, takođe obezbjeđujemo prilagodljivost u razvoju našeg lanca snabdijevanja.“

 

Prva proizvodna linija za baterije Volvo Cars je trenutno u fazi gradnje u sopstvenom proizvodnom pogonu u Gentu u Belgiji. Biće završena do kraja ove godine, a prvi potpuno električni Volvo koji će biti proizveden u Gentu biće nagrađeni mali SUV XC40. Već sada se tamo proizvode plug-in hibridne varijante XC40.

 

 

Kompaktna modularna arhitektura (engl. Compact Modular Architecture, CMA) trenutno podržava XC40, a i potpuno električni Polestar 2 fastback i više modela koje prodaje LYNK & CO, Volvov sestrinski brend u vlasništvu Volvo i Geely. Od ove godine sve tri modela proizvodiće se na jednoj proizvodnoj liniji u proizvodnom pogonu kojim upravlja Volvo, u Luqiau u Kini.

 

Buduća arhitektura SPA2 je sljedeća generacija prilagodljive arhitekture proizvoda (engl. Scalable Product Architecture, SPA) koju je razvio Volvo, a koja počinje da se proizvodi početkom sljedeće decenije. SPA je jedna od najnaprednijih automobilskih platformi u automobilskoj industriji i trenutno je dio svih modela vozila Volvo serija 90 i 60. Prvi Volvo koji će biti opremljen sistemom SPA2 biće sljedeća generacija velikog SUV XC90.

 

Početkom ove godine je kompanija Volvo Cars otkrila brojne nadgrađene i novije razvijene mogućnosti elektrifikovanih pogona koji će biti na raspolaganju u cjelokupnoj paleti modela. Nadgradila je svoje postojeće plug-in hibridne pogone T8 i T6 Twin Engine, a pri tome su sada i za svaki model koji proizvodi na raspolaganju plug-in mogućnosti.

 

-------------------------------

 

 

O kompaniji Contemporary Amperex Technology Ltd. (CATL)

Kompanija Contemporary Amperex Technology Ltd. (CATL), koja je osnovana 2011. godine, razvija i proizvodi litijum-jonske baterije za električnu mobilnost, kao i rješenja za čuvanje energije. Njihova glavna djelatnost takođe obuhvata materijale, sisteme za upravljanje baterijama, kao i reciklažu i ponovnu upotrebu baterija. Godišnji obim prodaje CATL za 2018. godinu iznosi 21,31 GWh. Prema izvještaju kompanije SNE Research, CATL je u 2018. godini zauzimao prvo mjesto u godišnjem snabdijevanju baterija u svjetskoj industriji električnih automobilskih baterija.

 

CATL, sa sjedištem u Ningdeu u Kini zapošljava više od 24.000 osoba širom svijeta i posjeduje filijale u Šangaju, Jiangsuu, Qinghaiu i Pekingu u Kini te u Münchenu, Parizu, Detroitu, Yokohami itd. Glavne fabrike za proizvodnju baterija ima u Fujianu, Jiangsuu i Qinghaiu u Kini, a takođe gradi fabriku u Evropi, i to u Erfurtu u Njemačkoj. U junu 2018. godine CATL je javno uvršten na berzu u Shenzhenu (300750).

 

Za više informacija posjetite sajt: http://www.catlbattery.com/.

 

O kompaniji LG Chem

LG Chem, Ltd. je najveća korejska raznovrsna hemijska kompanija koja upravlja tri glavne poslovne oblasti: petrohemikalije, napredni materijali i energetsko rješenje. Kompanija je osnovana 1947. godine i trenutno zapošljava više od 34.000 osoba širom svijeta. Hemijska kompanija proizvodi široku paletu proizvoda, od petrohemijskih proizvoda do plastičnih materijala sa visokom dodatom vrijednošću. Svoje hemijsko znanje takođe širi na visokotehnološke oblasti, kao što su elektronski materijali i litijum-jonske baterije.

 

Sa više od 20 godina iskustva u oblasti razvoja i proizvodnje tih baterija, LG Chem se smatra jednim od lidera u svjetskoj proizvodnji litijum-jonskih baterija. Kompanija je glavni snabdjevač litijumskih baterija širom svijeta za industriju mobilnih telefona i hibridnih/električnih vozila, kao i sistema za čuvanje energije (engl. Energy Storage System, ESS).

 

Za više informacija o LG Chem posjetite sajt: http://www.lgchem.com/global/main.